Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók, leírások képes leírás - Frankfurt.tlap.hu
részletek »

Látnivalók, leírások - Frankfurt.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: frankfurt.tlap.hu » Látnivalók, leírások
Keresés
Találatok száma - 16 db
Bevásárlóközpont Frankfurtban

Bevásárlóközpont Frankfurtban

A vasárnapi utazás, sok talpalás, esti iszogatás után a hétfő lazábbra sikeredett. Ráérősen kezdtük a napot, megadtuk a lehetőséget a házigazdáknak, hogy elmenjenek dolgozni, és mi inkább később keltünk és foglaltuk le a fürdőszobát. Mikor nagy sokára elindultunk, más jócskán benne jártunk a délelőttben. Először megnéztük Frankfurt legújabb látványosságát, a nyár óta ideépült új bevásárlóközpontot. Az épület közepén van egy lyuk szemből: Ami valójában egy bemélyedés, amely végigvezet belül az egész épületen. Fantasztikusan néz ki, ezért jó sok fénykép fog ide kerülni róla, hogy mindenki érzékelhesse a monumentalitását és különlegességét. Nem vagyok mérnök - nem is hiszem, hogy túl jó lennék annak -, de azért az ilyenek nagyon le tudnak nyűgözni... Mikor elszakadtunk végre az épülettől, akkor felkerestük az afrikai éttermet, amiről már egy korábbi bejegyzésben is említést tettem, hogy megtudjuk, meddig osztják a svédasztalos ebédet. Kiderült, hogy déltől éjfélig, tehát bőven volt még időnk. Ezért aztán sétálgattunk a környéken, egy olyan utcában, ahol mindenféle különleges, Frankfurtba betelepedett nemzetek termékeit áruló boltok vannak - magyar bolt nincs. Itt lehetett venni Bombay mixet, amit pedig eddig csak Londonban tudtam beszerezni - amúgy itt rengeteg hasonló termék volt, például London mix is.

Frankfurt

Frankfurt

Frankfurt, Németország Hessen tartományában van, neve a Frankenfurt szóból ered, jelentése frank gázlót jelent, a Majna folyó mentén terül el és ezért még Frankfurt am Main néven is ismert, mivel létezik még egy város: Frankfurt an der Oder, az ország keleti részében. A régi városrész eredetileg favázas házakból állt, amelyek majdnem teljesen megsemmisültek a II világháború végén az amerikai bombázásokban. Csak az óváros központjában, amit Am Römbergernek hívnak, maradt meg összesen hat ilyen ház, amelyeket híd köt össze: a Seufzerbrücke, hasonlóan mint Velencében, a Sóhajok hídja, csak itt nem a börtönbe vitték az embereket, hanem adózni mentek. Frankfurti ''találmány'' a virsli, valamint a frankfurti leves, ami nem más, mint káposztaleves karikákra vágott virslivel. A falu és a falusi élet egyik jelképe a ''sparhelt'', Frankfurtban pedig ''beköltözött'' a szigorú városközpontba érdekességként és vendégváróként, ezzel is jelezve a vendéglátás közvetlen, szinte családias stílusát. A város mindez mellett még pénzügyi központ: többek között itt van az Európai Központi Bank székhelye, de kulturális is: itt született Johann Wolfgang Goethe, róla nevezték el a frankfurti egyetemet és minden évben itt tartják meg Európa legnagyobb könyvvásárát.

Frankfurt am Main

Frankfurt am Main

Frankfurt am Main Hessen legnagyobb és egyben Németország ötödik legnagyobb városa. Több mint 670 ezer lakosa van. Az egykori német császári koronázóváros ma fontos pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde és a világ legnagyobb határidőstőzsdéje, az EUREX.[1] Frankfurt az Európai Unió egyik leggazdagabb[2] városa. A manager-magazine.de felmérése szerint az élet minőségét tekintve hetedik helyen áll a világon.

Frankfurt Budapest testvérvárosok

Frankfurt Budapest testvérvárosok

Ez a kapcsolat szolgált apropójául a Budapesten megrendezésre kerülő építészeti, irodalmi, zenei találkozónak. A Budapesten éppen ez idő tájt folyó hídfoglalásnak köszönhetően a Városházára közel háromnegyed órás késéssel érkeztek meg az előadók. Demszky Gábor, főpolgármester helyett Horváth Csaba, főpolgármester-helyettes és Bojár Iván András képviselték Budapestet. Sajnos, félelmünk beigazolódott, az esemény meglehetősen protokollárisra sikeredett. Horváth Csaba a két város erős hasonlatosságának bemutatásával kezdte nyitó beszédét: a Majna-Duna csatorna, amely összeköti Frankfurtot és Budapestet; az életminőség javítása, mint jelenkori megoldásra váró feladat mindkét helyen, vagy a városok térségbeli pozicionálása. Egy kis történelmi áttekintéssel folytatta előadását a főpolgármester-helyettes. Mindkét város komoly károkat szenvedett a második világháborúban. Budapest a szocreál irányzatot választotta, Frankfurt pedig, miután teljesen elveszítette történelmi városrészét a magasházak irányába indult el. Hogy Budapest mennyire választotta a szocreált, azon azért lehetne vitatkozni, de lépjünk gyorsan tovább.

Frankfurt városáról

Frankfurt városáról

Ez a majnai mini-metropolis a maga kb. 660 ezer lakosával nem számít igazi nagyvárosnak. Alig húsz perc alatt az egész belvároson átvághatunk. Az élet tempóján azonban mégis azt érezni, hogy a város pezseg. Elég egy pillantást vetnünk a Zeil-re, egész Németország egyik legforgalmasabb bevásárló utcájára. Mindezek ellenére Frankfurt kedves város, melynek nincs olyan városrésze, amelynek almabort kínáló kocsmája ne hozna fényt a szürke hétköznapokba. A város igen sokszínű is, hiszen közel 180 nemzet tagjai élnek itt együtt békében, pedig harmaduknak nincs is német útlevele. A többi városhoz képest fiatal lakossága is kiveszi a részét a pezsgésből, s a frankfurtiak büszkén állítják, hogy ez a hely az, ahol a holnap divatja születik.

Frankfurtba utaztam

Frankfurtba utaztam

Már nyár végén eldöntöttük, hogy márpedig mi elmegyünk Frankfurtba, enni egy jót az afrikai étteremben, meg körülnézni úgy általában. És mert egyetemisták vagyunk, tehát van időnk, és megengedhetjük magunknak, hát meg is tettük most, a TDK-leadás határán és a diplomamunka hajrája előtt egy jó hónappal. Hajnalok hajnalán indult a repülőnk, és még annál is korábbra hívtuk a taxit, hogy időben kint legyünk. Meg nem mondom, hova siettünk ennyire; ember nincs ilyenkor a Ferihegyen, még az üzletek is csak negyed hatkor nyitottak ki. Mivel volt nálunk laptop, és van a reptéren wi-fi, hát nem unatkoztunk olyan rettenetesen, de azért jó sokat várakoztunk. Ráadásul, ha már ennyire korán kezdtük a napot, a társaság úgy döntött, hogy kössük össze az előzővel, így aztán egy percet sem aludtunk - egészen a repülőig. Ott ugyanis még az ablakból gyorsan lefényképeztük a napfelkeltét, majd mély, másfél órás álomba szenderedtünk. Életemben nem aludtam még ilyen szinten végig egy repülőutat, de hát most erre is sor került. Egyedül azért voltam hajlandó - nagy nehézségek árán - kinyitni a szemem pá percre, hogy elfogadjak egy kis narancslevet meg teát a stewardesstől, aztán már aludtam is vissza. Verőfényes, felkelő, narancssárga napsugarak mellett indultunk, és szürke, ködös esőfelhőkbe érkeztünk meg - ami kissé elszomorított minket.

Frankfurtról

Frankfurtról

A több mint 1200 éves múltra visszatekintő kereskedő- és vásárváros Európa egyik legfontosabb pénzügyi központja és vásárhelyszíne. Frankfurtban mégsem minden csupán a pénz körül forog. Az almabor fővárosa jó adag nyugalmat őrzött meg, leginkább Sachsenhausen barátságos vendéglőiben. Az ellentétek városaként pedig újra és újra bizonyságot tesz arról, hogy itt a művészetet és a kultúrát is nagy becsben tartják. Frankfurt írásos okmányokkal bizonyított történelme egészen a 8. századig nyúlik vissza. A város neve első ízben egy zsinat alkalmából 794-ben Nagy Károly által kiadott oklevélben szerepelt. A város jelképe, a Römers hármas oromzatú homlokzata. A patríciusház már 1405-ben városházává alakult. Nem messze a Römerstől található a Szent Pál-katedrális, ahol 1848-ban először ült össze a német nemzetgyűlés. A templomot azóta is a német demokrácia bölcsőjeként tartják számon. Frankfurt leghíresebb szülöttje Johann Wolfgang von Goethe, aki 1749-ben a Majna-parti városban látta meg a napvilágot. Szülőháza és a szomszédos Goethe Múzeum ma Frankfurt leglátogatottabb nevezetességei közé tartoznak. A városra páratlan kilátás nyílik a Maintowerből. A nyilvánosság előtt is nyitva álló toronyház kétszáz méter magasságban kialakított kilátóhellyel várja látogatóit, ahonnan a város és környéke a madarak szemszögéből is szemügyre vehető.

Frankfurtról tömören

Frankfurtról tömören

Rövid és velős leírás Frankfurtról és a város látványosságairól. Számos hasznos link, repülőjegy Frankfurt, autóbérlés Frankfurt, várostérkép és a legnagyobb Frankfurti repülőterek leírása. Minden egy helyhen amit tudnia kell Frankfurtról.

Kirándulás Frankfurtban

Kirándulás Frankfurtban

A vasárnapot kirándulósra terveztük. Öten együtt tudtunk venni egy napijegyet, ami érvényes volt a kevésbé komoly vonatokra, meg a városi S-Bahnokra is. Így a kevésbé komoly vonattal másfél órát utaztunk Heidelbergig. A kevésbé komoly vonat olyan, mint a párizsi RER. Emeletes, jellegében is hasonlít, csak a wc-jét lehet használni, amit az RER-ekben többnyire bezártak. A székek kényelmesek, a kabátoknak vannak akasztók és általában meglehetősen kulturált a dolog. Persze, egy igazán gyors vonatra, amelyik fél óra alatt tette volna meg a távot, több mint száz euróért vehettünk volna jegyet - de hát hova siessünk? Az állomás környékén Heidelberg nem különbözik sokban Frankfurttól, de aztán eljut az ember a helyes kis régi utcákig és házakig a sétálóutcában, és ennek már sajátos hangulata van. Csinos, tornyos házak vannak benne, régies cégérekkel (a Starbucks nem is tehetett ki többet egy kávéscsészénél). Az egyik mellékutcában van a diákok börtöne. Nem világos teljesen, hogy mi kellett hozzá, hogy az embert bezárják, de azért nem bánom, hogy nálunk nincs ilyen, mert biztos elkövettem... Aztán elérkeztünk a város főterére, ahol egy szép nagy templom mellett megnézhettük a város legrégebbi szállodáját, meg sok idelátogató japánt - a japán útikönyvek kedvelik Heidelberget. Innen egyébként már látszik a város fő nevezetessége, a várrom a hegyen.

Hirdetés
Közlekedési múzeum

Közlekedési múzeum

A leánykori nevén Frankfurt am Main-ként ismert városnak nemcsak érdekes többrétegű (villamos + Stadtbahn + S-Bahn) kötöttpályás tömegközlekedési hálózata van, hanem egy klassz kis közlekedési múzeuma. Ide még sajnos nem jutottam el, ellenben CatDesign igen, és küldött egy sor képet róla - ezekből válogatok most. Ezúton is köszönet a képekért! A múzerum a 12-es villamos Schwanheim névre hallgató végállomásának tőszomszédságában található. Az első kiállítási csarnokot 1984-ben nyitották meg, a másodikat 87-ben, és azóta a fedett kiállítóterület mérete 2000 négyzetméter fölé nőtt. A gyűjteményben nem csak tuják, hanem buszok is találhatók, de mivel ezekre szinte teljesen immunis vagyok, most inkább a síndöcögényekre koncentrálnék. Ez az 1872-ből származó lóvasúti kocsi valószínűleg a legrégebbi kiállítási tárgy. Annak idején a Frankfurter Trambahn-Gesellschaft üzemeltette. Ez az 1884-es Herbrandt kocsi viszont már villamos volt, az egyik legrégebbi ilyen jellegű üzemben a világon (Frankfurt-Offenbacher Trambahn-Gesellschaft). Vessünk egy pillantást a fentebbi kép bal felső sarkába, és vegyük észre a nyakatekertnek tűnő felsővezetékrendszert. Nem tudom, mi volt ennek a magyar neve (ha ugyan volt neki), talán a "hasított csöves felsővezeték" a legjobb körülírás. A 300 voltos vonali feszültség mindkét pólusa ott fent ment, két alul felhasított csőben.

Látnivalók

Látnivalók

Frankfurti Vásár A frankfurti kereskedelmi vásárok több száz éves múltra tekintenek vissza. Már a középkorban felkínálhatták itt eladásra portékáikat a messzi földről érkező kereskedők. Lipcsével, a Német-római Birodalom másik nagy vásárvárosával egy fontos kereskedelmi út, a Via Regia kötötte össze Frankfurtot. Frankfurti Könyvvásár (Frankfurter Buchmesse), mellett a Nemzetközi Autókiállítás, az Achema nevet viselő vegyipari, környezetvédelmi és biotechnológiai kongresszus és kiállítás, valamint az Ambiente, a világ legnagyobb fogyasztási cikkekkel foglalkozó vására a legfontosabbak. Oktatás és tudományos élet Az I.G.-Farben-Haus 2001 óta a Johann Wolfgang Goethe Egyetem legnagyobb épületeFrankfurt am Main számos felsőoktatási intézménnyel rendelkezik. A legismertebb és legnagyobb az 1914-ben alapított Johann Wolfgang Goethe Egyetem. Épületeinek négy városrész ad otthont: Bockenheim, Westend, Riedberg és Niederrad (ez utóbbiban az egyetemi klinika található).Az 1971-ben, több elődintézményből megalakult Fachhochschule Frankfurt am Main elsősorban alkalmazott mérnöki és gazdasági képzéseket kínál. További gazdasági orientáltságú felsőoktatási intézmények a városban:

Majna-parti metropolisz

Majna-parti metropolisz

A város üzleti negyedében 80 felhőkarcoló versenyez egymással - csupa üveg, csupa beton paloták, tényleg olyan mintha Amerikában járnánk! A város azonban nemcsak modern hangulatú, megtaláljuk itt a favázas házakat és a régi falusi hangulatot is. A Goethe-ház tömegeket vonz egész évben, Goethe szavai nagyon hűen jellemzik a Frankfurtot még 2009-ben is: nincs még egy hely, amely annyira illik polgári gondolkodásához, költőiségéhez, s amely ráadásul olyan kellemes, mint Frankfurt. Németország legszebb gótikus belvárosa is Frankfutban volt, de sajnos a háborúban porig égett. Szerencsére ezt a mai látogató már csak olvasmányaiból tudja. A háború óta nagyon jól halad itt a helyreállítás. A gótikus Römerhalle, az ugyanilyen korú Kaisertreppe láttán könnyen képzelhetjük magunkat az eredeti korba. További csodálatos épületek még a Salzhaus, a reneszánsz Justitia-kút, Szent Pál-templom. A romantikus Majna-part rengeteg film helyszínéül is szolgált. Ha már filmről beszélünk, akkor illik megemlíteni, hogy Frankfurtban található a legnagyobb német filmarchívum és filmmúzeum is.

Röviden a városról

Röviden a városról

Frankfurt Németország pénzügyi központja és az egyik legsokszínűbb kultúrával rendelkező város. Frankfurt nemcsak nemzetközi összetétellel, de több felhőkarcolóval is büszkélkedhet. Európában a négy város között van, ahol ilyen építményt láthatunk. Frankfurt 2004-ben 10 ilyen épülettel Párizs után kapott helyet a rangsorban, ahol 12 felhőkarcoló van, de London előtt, ahol 8 ilyet építettek. Az utolsó helyre Moszkva került 7 toronnyal. Frankfurt az új és a régi kor ötvözete, a felhőkarcolók mellett történelmi kerületek és múzeumok hosszú sorával találkozhatsz itt. A látnivalók közé tartozik az öreg Sachsenhausen városrész, amit az almabor kerületeként is ismernek. Itt egy zsebkendőnyi területen több, mint 20 éttermet és kocsmát találsz. Szintén érdemes megnézni a régi operaházat (Alte Oper), ami manapság koncertteremként működik. A Main Tower felhőkarcoló tetejéről kilátás nyíilik az egész városra és a környékre is. Ezen kívül ajánljuk még, mint nevezetességet a pálmakertet, az állatkertet, a Römert és a híres bevásárlóutcát a Zeilt.

Struwwelpeter múzeum

Struwwelpeter múzeum

Valamikor hétfő este magasságában rájöttünk, hogy már csak egy napunk van itt, Frankfurtban, és ugyancsak sok dolog maradt ki eddig. Úgyhogy feszes ütemtervvel készülődtünk a keddi napra - amit többé-kevésbé tudtunk teljesíteni is. Ennek megfelelően ezúttal korán keltünk, és először elmentünk a hamis óvárosba. Az van ezzel, hogy Frankfurtban nem volt óváros. Nem építettek favázas házakat, amelyek pedig manapság a helyes német város alapvető elemei, így aztán idővel a frankfurtiaknak is hiányozni kezdtek. Ezért, ha már a franciák lebombázták a fél várost, hát az újjáépítés során tettek bele egy óvárost is. De le akarták küzdeni a favázas házak hátrányát, a tűzveszélyt, ezért inkább festették a favázat. Na, de hát ilyen távolságból ez nem látszik... Ezen a napon kellett az ajándékokat is beszereznünk a szegény otthon maradóknak, csakhogy annyira korán vágtunk neki a városnak, hogy a boltok még zárva voltak. Ezért aztán amíg délelőtt nem lett, felmentünk egy közeli hegyre, ahol lehet kirándulgatni, meg pick-nickelgetni, meg lenézni a városra. Elkezdett kisütni a nap, amitől ilyen párás fotók sikeredtek, viszont legalább kellemesen melegedett az idő. Amikor kibámészkodtuk magunkat, visszatértünk a városba, és alaposan végiggondoltuk, hogy mit szeretnénk beszerezni, meg aztán válogattunk is egy sort a különböző boltokban.

Tények Frankfurtról

Tények Frankfurtról

A napokban átéltem néhány olyan szituációt, illetve láttam olyan dolgokat, amiket érdemesnek tartok postolni. Például pár napja tankoltam. Bementem, az egyik pénztár volt csak nyitva. Előttem egy ember, aztán mögém beállt egy hölgy. A másik kasszánál szólt a néni, hogy oda is lehet menni, na mondom, ez bukó, hiszen a hölgy mögöttem éppen akkor ért oda, majd biztos rárongyol. Nézek bután a fejemből, mögöttem a nő kedvesen, mosolyogva megszólal, hogy miért nem megyek. Mosolyogtam rá, lerendeztem a számlát és miután végeztem, megköszöntem neki, hogy előreengedett, vagy mit. Tényleg mit is? Hiszen én voltam ott, vártam a soromra, természetes, hogy én következem. Itt. Otthon nagyon nem. A néni meglepetten mondta, hogy szívesen, bár szerintem fogalma nem volt, hogy mit köszöntem meg neki. Tegnap, a Nordwest Zentrumban ebédeltünk. Ez olyasmi, mint otthon a westend, vagy az árkád, csak mégsem. Nem kifejezetten zárt épület. Ez jó nyáron, mert valamennyire szellőzik, télen pedig azért jó, mert nem kell levenned és cipelned a kabátot, sálat, sapkát, pulóvert. Na, ami a lényeg, hogy egy igen fontos helyet ismertem meg, ez pedig a Thai Express. :) Igen finom és igen nagy adag kaja, igen jó áron, igen gyorsan. Kajahely 1, memorizálva.

Útikalauz

Útikalauz

Ha van város, amiről mindenkinek jut eszébe valami - az Frankfurt. Kinek-kinek érdeklődése szerint ködlik fel valami, ami a Majna-parti metropolisra jellemző. A pénzügyi központ, Európa bankéletének centruma, avagy az irodalmi-szellemi élet hagyománya, kezdve Gutenberggel, Goethével, egészen a mai zene és hangszer, illetve a könyvvásárig. Ha hipermodern épületeket szeretne látni a frankfurti látogató, akkor a skyline együttesét érdemes megnézni, amely Frankfurtnak a "legamerikaibb európai" város nevet kölcsönzi, s amely sejteti: biztos vagyon alapján áll ez a mintegy 80 egymással is versengve ég felé kúszó csupa üveg, csupa beton palota. Amelyből mellesleg az ötvenes években még semmi sem volt, akkortájt a Kaiserdom volt a legmagasabb épület 96 méteres tornyával. Ma a Commerzbank tartja a rekordot - 300 méterrel -, de ki tudja meddig, hiszen már tervezik a 356 méteres következőt, amely - kissé megkésve - a millenniumi torony nevet kapja majd. Mindez persze jól látható távolról is, a séta kellemesebbnek ígérkezik azon a részen, ahol a nagy háborús pusztítás után is igyekeztek helyreállítani a régi falusias hangulatot, ahol favázas házak mutatják, milyen volt egykor az élet.

Tuti menü