Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Történelem képes leírás - Frankfurt.tlap.hu
részletek »

Történelem - Frankfurt.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: frankfurt.tlap.hu » Történelem
Keresés
Találatok száma - 5 db
A város történelme

A város történelme

Az óváros területe eredetileg a Majna-folyó több ága által átszőtt mocsaras vidék volt. Ebből szigetszerűen emelkedett ki egy domb, amely csak nyugati irányból volt száraz lábbal elérhető. A domb közelében egy gázló (németül: Furt) helyezkedett el, ami a folyón való átkelést tette lehetővé, s ami ezáltal már az ókorban is komoly gazdasági és katonai jelentőséggel bírt. A régészeti leletek egészen a neolitikumig nyúlnak vissza. Településre, épületekre utaló nyomok azonban csak a római kortól állnak rendelkezésre. A történészek feltételezése szerint a rómaiak az I. század utolsó negyedében létesítettek itt települést. Erre utalnak egy római fürdő maradványai, amely egy kisebb katonai tábor (castellum) része lehetett. Ezt a katonai tábort azonban feltételezések szerint már a II. század folyamán felszámolták és a helyére egy villát építettek. Ebből az időszakból került elő régészeti feltárások során néhány gazdasági épület is. Régészeti leletek utalnak arra is, hogy a szóban forgó terület a merovingok idején is folyamatosan lakott volt.

A városról röviden

A városról röviden

Ha van város, amiről mindenkinek jut eszébe valami - az Frankfurt. Kinek-kinek érdeklődése szerint ködlik fel valami, ami a Majna-parti metropolisra jellemző. A pénzügyi központ, Európa bankéletének centruma, avagy az irodalmi-szellemi élet hagyománya, kezdve Gutenberggel, Goethével, egészen a mai zene és hangszer, illetve a könyvvásárig. Ha hipermodern épületeket szeretne látni a frankfurti látogató, akkor a skyline együttesét érdemes megnézni, amely Frankfurtnak a "legamerikaibb európai" város nevet kölcsönzi, s amely sejteti: biztos vagyon alapján áll ez a mintegy 80 egymással is versengve ég felé kúszó csupa üveg, csupa beton palota. Amelyből mellesleg az ötvenes években még semmi sem volt, akkortájt a Kaiserdom volt a legmagasabb épület 96 méteres tornyával. Ma a Commerzbank tartja a rekordot - 300 méterrel -, de ki tudja meddig, hiszen már tervezik a 356 méteres következőt, amely - kissé megkésve - a millenniumi torony nevet kapja majd. Mindez persze jól látható távolról is, a séta kellemesebbnek ígérkezik azon a részen, ahol a nagy háborús pusztítás után is igyekeztek helyreállítani a régi falusias hangulatot, ahol favázas házak mutatják, milyen volt egykor az élet. Amilyenben például Goethe 1749. augusztus 28-án meglátta a napvilágot.

Frankfurt (Oder)

Frankfurt (Oder)

Fekvésénél fogva Odera-Frankfurt már régen fontos átkelőhely volt. 1226-ban alapították. 1253-ban kapta meg a városi jogokat. A Hanza-szövetség része volt, vásárai korán jelentőssé tették. Bajor Lajos korában II. István lebusi püspök, a lengyelek segítségével eredménytelenül próbálta meg hatalmát a városra kiterjeszteni. 1431-ben és 1432-ben a husziták ostromának volt kitéve. A szagani herceg 1477-ben Mátyás király támogatásával a várost elfoglalta, de a rákövetkező évben azt újra elvesztette. 1631-ben II. Gusztáv Adolf svéd király foglalta el és sarcolta meg. A hétéves háborúban a város szintén sokat szenvedett. 1506-ban alapított egyetemét 1811-ben Breslauba helyezték át. 1816 és 1945 között Frankfurt közigazgatási kerület székhelye volt. A második világháború végétől 1949-ig szovjet megszállás alatt tartották, míg az Odera jobb partján levő városrész (Słubice) Lengyelországhoz került.

Frankfurt City History

Frankfurt City History

Frankfurt City History 794 First official reference of Franconovurt (City of Franks) as venue for a significant ecclesiastical council of Franconian nobility under the direction of Emperor Charlemagne. 822 Emperor Ludwig the Pious orders the construction and renovation of Frankfurt´s palatial residences. 1074 First official mention of a royal tariff in Frankfurt. 1150 First official mention of the Frankfurt fair (Autumn fair). 1152 Frederick Barbarossa elected king of Germany in Frankfurt. 1157 A royal certificate historically substantiates the existence of the Frankfurt fair. 1222 First official mention of the Main Bridge. 1240 Frederick II guarantees visitors of the Frankfurt fair safe passage to and from Frankfurt. This marks the beginning of Frankfurt´s tradition as an international trade fair centre. One year later, official tax documentation specifies Frankfurt as the German Empire´s most profitable city.

Rothschild-dinasztia

Rothschild-dinasztia

1744. február 23-án Frankfurtban, bevándorlók gyermekeként született Mayer Amschel Bauer, a később Rothschild néven ismertté vált német bankár. Mayer Amschel banki karrierje apja halála után kezdődött el, amikor a hannoveri Oppenheimerhez beállt banki segédnek. A tehetségesnek tartott fiatalember néhány év múlva visszatért Frankfurtba, és a Rothschild nevet felvéve önálló pénzügyletekbe kezdett. 1760-tól a vállalkozás egyre látványosabban fejlődött, melyben kiemelkedő szerepe volt a hessen-kasseli választófejedelemmel kialakított ismeretségének. Az első igazán jelentős pénzügyi tranzakciókra 1802-1804 között került sor: a dán udvarnak 10 millió guldent kölcsönzött. Pár év múlva már olyan szilárd anyagi háttér, tőke állt mögötte, hogy Angliában is befektetéseket hajtott végre. A Rothschild név Európa-szerte fogalommá vált a szakmában.

Tuti menü